Passie voor honden

Uncategorized

Castratie

Bij een castratie wordt
de hond onvruchtbaar gemaakt door het verwijderen van testikels of eierstokken onder algehele narcose. Vaak wordt de term sterilisatie gebruikt als het om een teef gaat. Eigenlijk is deze benaming onjuist.

Bij een sterilisatie

worden de eileiders of zaadstrengen slechts onderbroken waardoor er onvruchtbaarheid optreedt. Castratie is dus het operatief verwijderen van eierstokken of testikels.
www.dierenkliniekbloemendaal.nl

Meestal is het niet nodig een reu te castreren. Er kunnen medische of practische redenen zijn om dit wel te laten doen. De reu kan vanaf een leeftijd van 6 maanden gecastreerd worden. Vanaf deze leeftijd kan zijn lichaam op een verantwoorde manier omgaan met de gebruikte narcose middelen. Na de castratie kan de reu nog heel even vruchtbaar zijn door de aanwezigheid van nog wat sperma in de zaadstreng.

Een aantal voordelen van castratie zijn:
Medische redenen:

  • Het voorkomen van voorhuidontsteking (druppel pus bij de opening van de voorhuid) wordt vaak aanzienlijk verminderd.
  • Er is minder kans op het ontwikkelen van BPH (oftewel goedaardige prostaatvergroting) op latere leeftijd.
  • Het risico op het ontwikkelen van prostaatkanker wordt echter NIET beïnvloed door de castratie

Praktische redenen:
Door de castratie neemt de hoeveelheid geslachtshormoon testosteron drastisch af. Door afname van de hoeveelheid testosteron in het lichaam zal de reu veel minder weglopen omdat hij minder behoefte heeft om achter loopse teven aan te gaan. In 95% van de gevallen is het weglopen na castratie verminderd.
Vaak (in zo’n 60%van de gevallen) wordt de reu minder fel tegenover andere reuen. Mocht de reu echter veel voor hem “goede” ervaringen met dit gedrag hebben opgedaan, dan zal castratie in dit geval nauwelijks helpen.
Het pootje optillen en plassen tegen allerlei voorwerpen en het rijgedrag wordt minder (95% kans op vermindering van dit gedrag).

Een aantal nadelen van castratie zijn:
De narcoserisico. Aan elke operatie onder algehele narcose zit een narcose-risico aan vast. Door de moderne anesthesiemiddelen is dit risico gelukkig heel klein.

Dik worden. Doordat de stofwisseling van de reu verminderd na castratie bestaat er een kans op dik worden na de operatie. Als u hier rekening mee houdt na de operatie en minder gaat voeren of aangepast voer gaat geven met minder calorieën hoeft dit niet te gebeuren.

Incontinentie- er bestaat een hele kleine kans dat de reu na de castratie urine kan gaan lekken.
Vroeger werd er gedacht dat een reu met testikels in de buikholte (dus niet ingedaalde testikels) sowieso gecastreerd moest worden om te voorkomen dat deze testikels tumoreus zouden ontaarden. Tegenwoordig worden reuen niet “preventief”gecastreerd voor deze aandoening. Mocht op latere leeftijd de testikels in de buikholte toch afwijkingen gaan vertonen dan kunnen ze op dat moment verwijderd worden.
Mocht u overwegen uw reu te castreren dan kunt u altijd advies vragen aan uw dierenarts.

Laat een reactie achter

Go4Dogs Media